Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Saturday, September 5, 2009

Takziah Ainon~

Assalamualaikum...

Tepat jam 9.13 malam, selepas balik dari solat terawih sebentar tadi, aku terima kiriman SMS dari adikku Najihah, katanya "Mak Ainon dah meninggal. Al-fatihah." Sungguh aku terkejut, sebak menerima SMS sedemikian. Ya, apatah lagi Ainon ini kawan baik adikku sejak dari matrik UIA.

Takziah kepada Nurainon @ Enon di atas pemergian ibu mu. Ketahuilah Allah Maha Penyayang dan DIA lebih menyayangi ibumu! Tabahkan hatimu dik. Moga Allah memberi kekuatan iman, kecekalan dan ketabahan hati kepadamu sekeluarga di bulan mulia, bulan penuh keberkatan ini! Al-Fatihah..~


Kini mawar itu kian layu,

Perlahan dimamah arus usia,

Gugur sudah si ayu kelopaknya,
'
Hilang sudah lambaian daunannya.


Segamit memori ku kenangi,

Setulus kasih ku dambai,

Potret wajahmu ku tatapi,

Sebuah kehilangan yang tiada ganti...
.
(sajak oleh ~tinta lughahwi~ )


2 comments:

hasni said...

takziah untk ainon
mg dia tbh menghadapi ujian ini

Kak Jihan said...

insyaAllah..moga2 Allah beri kekuatan kpd mereka sekeluarga.Amin~

Related Posts with Thumbnails