Ingredients (crust);
-100g plain flour
-100g self raising flour
-80g butter
-20g veg oil
-sedikit air sejuk
-secubit garam
Aturannya;
1- Mix together tepung + butter + garam + oil
2- Masukkan air sejuk, mix lagi sehingga jadi doh
3- Wrap it with cling film and freeze about 10 min.
Ingredient (cream);
- 2 cwn fresh milk
- 120g gula pasir
- 3 biji telur
- 1/2 camca esen vanilla
- beberapa titik pewarna kuning
- 2 sudu besar lemon juice
- 1 sudu butter/marjerin
* 2 sudu besar corn starch (tepung jagung)
* 1 sudu besar plain floor
(*bancuhkan dgn sedikit air)
Aturannya;
1- Panaskan susu dgn api sederhana, biarkan sampai mendidih. tutup api. larutkan gula dgn susu panas
2- Kacau telur dan esen dlm mangkuk dan masukkan * bersama. Kacau rata. Satukan ke dlm aturan 1.
3- Panaskan semula sehingga pekat dgn api sederhana.
4- Tutup api dan lastly masukkan pewarna kuning dan lemon jus serta butter. Kacau biar sebati.
Penyediaan tart;
i- Keluarkan crust tart tadi. tabur flour dan uli semula. Bahagikan kepada 9/10 bahagian.
ii- Sapukan butter pada acuan muffin.
iii- Ambil bahagian tart tadi, buat bentuk leper. Tekan, masukkan dlm acuan muffin.
iv- Isikan dgn cream dan bakar pada suhu 180 C selama 25-30 minit.
SELAMAT MENCUBA ^_^!
-100g plain flour
-100g self raising flour
-80g butter
-20g veg oil
-sedikit air sejuk
-secubit garam
Aturannya;
1- Mix together tepung + butter + garam + oil
2- Masukkan air sejuk, mix lagi sehingga jadi doh
3- Wrap it with cling film and freeze about 10 min.
Ingredient (cream);
- 2 cwn fresh milk
- 120g gula pasir
- 3 biji telur
- 1/2 camca esen vanilla
- beberapa titik pewarna kuning
- 2 sudu besar lemon juice
- 1 sudu butter/marjerin
* 2 sudu besar corn starch (tepung jagung)
* 1 sudu besar plain floor
(*bancuhkan dgn sedikit air)
Aturannya;
1- Panaskan susu dgn api sederhana, biarkan sampai mendidih. tutup api. larutkan gula dgn susu panas
2- Kacau telur dan esen dlm mangkuk dan masukkan * bersama. Kacau rata. Satukan ke dlm aturan 1.
3- Panaskan semula sehingga pekat dgn api sederhana.
4- Tutup api dan lastly masukkan pewarna kuning dan lemon jus serta butter. Kacau biar sebati.
Penyediaan tart;
i- Keluarkan crust tart tadi. tabur flour dan uli semula. Bahagikan kepada 9/10 bahagian.
ii- Sapukan butter pada acuan muffin.
iii- Ambil bahagian tart tadi, buat bentuk leper. Tekan, masukkan dlm acuan muffin.
iv- Isikan dgn cream dan bakar pada suhu 180 C selama 25-30 minit.
SELAMAT MENCUBA ^_^!
0 comments:
Post a Comment