Baiklah,cara-caranya ialah...:
Lapisan bawah sekali:
Susunkan kek sponge yang dipotong kiub memenuhi lapisan dasar di dalam mangkuk kaca kaserol. Sapukan di atas kek tersebut lapisan jem strawberry secukupnya. (Jem buah yang asli atau berkualiti).
Lapisan 2:
Didihkan 1 tin susu cair ideal, 1 tin air, ½ tin gula pasir atau manis mengikut kesukaan. Apabila mengelegak masukkan 2 sudu makan tepung kastard yang telah dibancuh dengan ½ cawan air. Kacau tanpa henti dan tutup api. Sejukkan dan tuang setengah daripadanya ke atas lapisan kek yang telah di sapu jem. Simpan yang setengah lagi untuk lapisan seterusnya.
Lapisan 3:
Putar 250gm fresh cream hingga kembang (fresh cream boleh didapati di kedai menjual barangan membuat kek. Sapukan separuh daripada krim yang diputar tadi di atas lapisan kastard tadi. Simpan separuh lagi untuk lapisan seterusnya.Tabur di atasnya hirisan buah-buah stawberi. (Kalau suka boleh tambah buah-buah lain seperti anggur, kiwi atau pic)
Lapisan 4:
Sapukan baki lapisan kastard yang separuh tadi.
Lapisan 5: (Lapisan Paling Atas)
Sapukan baki lapisan fresh cream yang separuh tadi. Dan taburkan hirisan buah strawberi atau kiwi atau buah anggur. (Sejukkan di dalam peti ais semalaman sebelum dihidang)
ni langkah ketiga..sila baca langkah2 di atas
ni langkah keempat..sepatutnya,tuang je kastard ni tapi oleh kerana tak cukup, maka aku pun berhati-hati la dlm membahagikan kastard ni untuk 2 portion supaya cukup..hehe. dan akhir sekali....
*
*
*
*
*
BEST! penulis bersama hasilnya..
Tak salah kalo buat sekali-sekala walaupun kita tengah diet..mesti ahli keluarga atau adik-adik atau suami/isteri kita suka kan? dah dapat pahala tau kalo si suami suka.hehe..Dan kalau ada jamuan pun,kita boleh la hidang pada para tetamu.
SELAMAT MENCUBA..:) !!!
0 comments:
Post a Comment