Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Saturday, June 20, 2009

Jeans - daging fesyen masyarakat kita??

Seseorg bertanya kpd saya. Saya tahu, pertanyaannya itu hanyalah utk menguji saya. Menguji kefleksibelitian saya.

"Bolehkah perempuan pakai jeans?"

"Boleh..asalkan prinsip menutup aurat masih dijaga spt, longgar, tidak jarang dsb."

"Oh..sy ingatkan awak rigid. Sesetengah daie rigid akan hal ini."


Jeans.
Saya juga terperasan. Jeans sudah lama menjadi daging fesyen masyarakat Malaysia. Macam2 jenis jeans kita boleh jumpa. Cthnya: straight-cut jeans, skinny jeans, bell-bottom, flare-cut, boot-cut jeans, Jin Shamsuddin..ehh..silap kategori..ngeeee (T_T) ~
Anda ke mana2, silalah kira berapa ramai wanita memakai jeans, dan anda boleh bandingkan bilangannya dgn wanita yg mengenakan baju kurung.

Saya tidak kisah, pakailah mahu pakai apa...asalkan prinsip menjaga aurat masih dikekalkan.

Tp apa yg saya kesal, jeans rata2 ialah sejenis seluar yg ketat. Yang telah melanggar prinsip menjaga aurat.


Fakta ttg jeans:
-Dibuat drp denim asalnya dicipta utk kerja spt pekerja kapal dan kilang2
-Pemilik Levi's ialah "Levi Strauss, seorang yahudi Jerman"

Dan, saya menjumpai..Jeans yg ketat, tidak elok utk kesihatan, baik utk wanita mahupun lelaki. (Sebenarnya bukan jeans sahaja, apa2 sahaja pakaian yg ketat tidak elok utk kesihatan).


1) Menurut irishhealth.com, Levi Strauss & Co. telah diarahkan utk menilai kembali jenis jeans yg diperkenalkan krn didapati ia boleh menyebabkan masalah pd kulit dan sistem pernafasan.


2) Pd thn 1986, 1 kajian saintifik telah mengatakan bahawa memakai pakaian ketat boleh mengurangkan bilangan sperma bg lelaki (boleh menyebabkan kemandulan). Sumber health.ninemsn.com.


3) Searchwap mengatakan jeans yg terlalu ketat diketahui akan menyebabkan penyakit saraf pd wanita. Tambahan, ia boleh menyebabkan telefon bimbit anda hancur jika dimasukkan ke dalam poket jeans yg ketat.


4) Beberapa tahun lepas, Canadian Medical Association Journal menerima 1 surat mengenai kes penyakit saraf meningkat di kalangan wanita dan penyakit itu hampir sama dgn carpal tunnel syndrome akibat drp memakai seluar yg terlalu ketat. Doktor Canada telah memberi amaran bahawa seluar ketat akan menyebabkan tekanan kepada sensory nerve di bahagian tulang peha yang akan menyebabkan hilang deria rasa sentuh (paresthesia). -jeansinfo.

Berfesyen tidak salah. Tapi kesihatan perlu diutamakan.


Inilah hikmah kenapa dalam menutup aurat, pakaian mestilah longgar. Semua utk kebaikan diri sendiri. Hebatnya Pencipta manusia...!

Kan cantik kalo kita berbaju kurung? Ayu gitu..:)

(gambar sekadar hiasan)

p/s : TOP KILLER FASHION:-

HIGH HEELS AND WEDGES
TIGHT JEANS,
LEOTARDS AND THONGS
BINDING BUSTIERS, CORSETS ETC..


Renung-renungkan dan selamat beramal (^_^)!

**sumber daripada http://mifqiah.blogspot.com/ dan tambahan penulis sendiri.

2 comments:

Mr & Mrs Naza said...

baru je nak berjinak-jinak pakai jeans =)

Nur Sa'adah said...

eh Jihan, curi2 baca ur blog...carpal tunnel syndrome tu bukan sebab gn mouse laptop/pc ker...?

Related Posts with Thumbnails