Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Monday, July 13, 2009

Apa realiti perkahwinan?


5 MITOS DAN REALITI PERKAHWINAN


Mitos 1: Perkahwinan akan mengakhiri semua kesepian kita

Realiti: Ramai pasangan yang berkahwin tetapi tetap kesepian.


Mitos 2: Perkahwinan akan membuat diri jadi sempurna.

Realiti: Pasangan saling melengkapi satu sama lain, tapi tidak menjadikan pasangannya sempurna.


Mitos 3: Pasangan yang saling mencintai tidak akan menghadapi masalah dalam perhubungan

Realiti: Hampir semua hubungan ada mengalami masa turun naik. Masalah sehari-hari dan dugaan hidup sering kali akan menutup perasaan romantis suami isteri.


Mitos 4: Perkahwinan akan membuatkan seseorang bahagia.

Realiti: Anda tidak boleh mengharapkan pasangan akan membahagiakan anda. Sebaliknya kebahagiaan itu berasal dari dalam diri anda sendiri.


Mitos 5: Pasangan harus tahu keperluan-keperluan tanpa perlu diluahkan.

Realiti: Hanya kerana anda menjadi suami isteri tidak beerti anda dapat membaca fikiran pasangan. Beritahulah apa yang anda perlu padanya.


~The End~


**artikel ini dicopy-paste dari www.jejariaccess.com.

3 comments:

fa-aja-aja said...

wohh..
takut terus nak kawin dan takut utk in a relationship..haha..bole ke camtuh?

Mr & Mrs Naza said...

ipa, boLeh2!! ahahaha

akak mmg dah tau reaLiti tu & tak pernah percaya pada mitos tersebut. there's no such thing as happiLy aver after Lepas Lafaz ijab & qabuL. mesti ada konfLik. yang penting, kaLau kita happy hadapi konfLik tu, maka kita org yg bahagia (^_^)

Ibrahim & Jihan said...

ala, napa pulak ipa takut mau kawin? teda papa bah tu kalo sudah kawin. ni semua mitos jak, dan sedikit realiti kawin. tgk la nnt lepas ipa kawin nanti,for sure la ipa nda ingat suda mitos2 ni..hahaha;)

Related Posts with Thumbnails