Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Sunday, May 24, 2009

Kerana sayangkan kamu,aku pun...

(Gambar sekadar hiasan)


"Saya suka sangat tengok jari-jemari teman wanita saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pengang. bukan takut jari-jemarinya patah,tapi takut nanti jemari-jemari kami tidak boleh saling bantu-membantu di suatu hari yang amat dasyat di hadapan Yang Maha Esa.


Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betul sungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung. Bukanya cemburu orang lain tengok,bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai bila-bila takut nanti dibakar dek api neraka, d isuatu hari yang amat dahsyat di hadapan yang Maha Pencipta!


Saya suka sangat tengok body teman wanita saya solid betul. Sungguh! Sebab itu saya belikan dia telengkung supaya masa ‘dating' dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya pun tumpang dapat pahala syoknya!


Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya.Saya pun macam itu juga. Si dia tanya, ‘Apa ubatnya, bang?’ saya pun bagi dia al-Quran sebagai penenang jiwa semoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya.


Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam; "Makan, minum, jaga diri, pandu kereta elok-elok nanti awak sakit saya juga yang susah hati bla bla bla bla." Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib begitu sahaja, dia tidak kata apa pun. Aduuuuh..berdosanya saya!


Saya memang sayang sangat pada dia. Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasihsayang di akhirat, ber’dating’di syurga kerana disitulah tempat yang kekal selama-lamanya.


Doakan kami saling ingat-mengingati, insaf-menginsafi. Ya Allah, ampunkanlah kami semoga kami dapat kekal bersama selama-lamanya, di syurga nanti. Amin….."(p/s: petikan ini hanya sekadar untuk renungan..
Semoga kita boleh ambil iktibar ya:)!0 comments:

Related Posts with Thumbnails