Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Friday, April 16, 2010

Senarai keperluan - check list barang2 baby...~

Wah..kejap rasanya masa berlalu. Pejam celik pejam celik, kandungan pun dah masuk 7 bulan lebih. Tak lama lagi lahirlah si kecil ni..Ikut kata doktor, due akhir Jun nanti.kalo tak pun, awal Julai..Sempat la ummi berpuasa nanti..hehe. Mudah-mudahan Allah mudahkan & selamatkan ummi utk lahirkan sayang ye..:)

Mmm..rasanya, dah tiba masa untuk buat check-list barang-barang baby yg perlu ada untuk menyambut kelahiran orang baru ni kan:)? Jadi, setelah menelaah pengalaman-pengalaman wanita lain, saya sertakan check-list kat bawah ni..


Clothing

Baju Lengan Pendek - 4
Baju Lengan Panjang - 4
(kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek
)
Seluar Pendek - 2
Seluar Panjang - 6
Baju Jalan - 2
Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
Handkerchief - 4
Romper - 3
Mittens & Booties - 8
Socks - 2
Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2
Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..


Feeding
Breast Pump* - 1
Termos - 1
Feeding Bottle - 2
Bottle and Teat Brush - 1

Bergantung kepada nak Breatfeeding or campur :)


Nursery
Baby Cot*
Mattress - 1
Baby Pillow & Bolster - 1
Baby Pillow & Bolster Case - 1
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1


Bathing
Bath Tub - 1
Toiletries (Travel Pack)- 1p
Towel - 2
Cotton Balls - 1p
Cotton Buds - 3p
Baby Comb/Brush - 1
Baby Manicure Set - 1
Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema


Diapering
Changing Mat - 1
Baby Wipes (Pureen) - 2p
Disposable Diaper (Newborn) - 1p
Napkins - 2p
Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1


Traveling
Stroller* - 1
Infant Carrier/Moses Basket* - 1
Diaper Bag - 1
Baby Sling* - 1


Others
Nappy Kleen - 1
Bakul Baju Baby* - 1
Minyak Telon - 1
Gripe Water - 1
Album* - 1
Toy* - 1


Ibu Care
Socks - 2 @ lebih
Nursing Bra - 4
Nursing Pad (Washable) - 2
Nursing Pad (Disposible)- 1p
Maternity Pad (Pureen) - 2p
Disposable Panty - 3p
Nipple Cream - 1

* Barang beli kemudian
- Tak perlu banyak2 sbb nanti dapat banyak hadiah:) hehe..yeke?


Barang-barang ni bergantung kepada keperluan masing-masing ye..^___^



Sumber: BabyIbu


0 comments:

Related Posts with Thumbnails