Dari Mu'az bin Jabarr.a Rasulullah SAW bersabda: "Pelajarilah ilmu pengetahuan kerana mempelajarinya merupakan suatu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad, mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya (dengan kemurahan hati) dianggap mendekatkan diri kepada ALLAH SWT, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan muzakarah mengenainya adalah laksana melakukan ibadah solat"

Friday, July 31, 2009

Bila seru dah sampai, apa lagi yang kamu tunggu??

Entri kali ni bukan aku nak bagi ceramah @ tazkirah..cuma mau berkongsi kegembiraan sahabat handai ku, Nadhirah Hj. Sainuri & D.M.Nazaruddin Datuk D.Tigabelas.. JooOm kita tengok gambar-gambar kawin mereka ni okeh (^_^)..ZaaassSsss...
..Tanggal 31 Julai 2009...
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi.
Maka, bermulalah kehidupan Kak Nadhirah sebagai isteri kepada En. Nazaruddin dengan sekali lafaz.
Semoga kalian bahagia dunia & akhirat hendakNYA.:)
Amin ~

menuju ke destinasi..yeah..yeahh..:)
diiringi flower girls..

pelamin yang tersergam indah.:)
Selamat Pengantin Baru!


*****



malu-malu kak nadh ya? hehehe:)


berdebar-debar kak nadh :)?


watikah persetujuan..

tengoklah betapa bahagianya mereka..


simple but sweet..sangat padan:)

sampai pengantin x tau mana 1 kamera mau ditengok..


time sarung cincin..malu2 lagi.hihi.


wajah ayu nan berseri-seri..







Ni geng pengantin lama..hahah ;)
Mak's geng - orang kuat HELWA ABIM



aku pulak sibuk calling2 clients..sempat lg tuh..hihi:)


on da way ke rumah pengantin. bole la turun dalam 2kg++ lepas naik bukit ni..hihi:)
~sempat lagi ilah & casandra posing bah!


**inilah dia rumah pengantin..House on Hill :)

****

Sabda Rasulullah, maksudnya :
“Setiap kamu adalah penjaga dan setiap kamu bertanggungjawab di atas jagaanya. Lelaki (suami) adalah penjaga di atas anggota keluarga rumahnya dan dia adalah bertanggungjawab di atas jagaannya itu. Perempuan (isteri) bertanggungjawab menjaga rumah suaminya dan bertanggungjawab terhadap jagaannya. Bukankah setiap kamu itu penjaga dan setiap kamu adalah bertanggungjawab ke atas jagaannya.”


*****

Tetibani: Aku tak sempat amik gambar dengan pengantin time nikah & kenduri. Kesuntukan masa. So, agak terkilan juga tapi takpe la..yang penting mereka bahagia.hihihi.:) Pada kengkawan yang tak kawin lagi, cepat-cepatlah kawin. Jangan terlau cerewet dalam memilih pasangan. Terimalah dia seadanya, kerana setiap pasangan itu pasti akan saling lengkap melengkapi. InsyaAllah:)!


Thursday, July 30, 2009

Apakah perkara2 yang anda MAHU dan USAHAKAN?


خمسة أشياء كلنا نريدها و نحاول الحصول عليها

Lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha untuk mendapatkannya:


وجه جميل
1:wajah yang cantik

فلوس بالملاين
2:duit yang banyak

صحة قوية
3:kesihatan yang baik

اولاد شاطرين وفالحين مثلنا
4:anak-anak yg cerdik dan berjaya macam kita

نوم عميق من دون مهدئات و أدوية
5:tidur yang nenyak tanpa gangguan



سهلة جدا و بوصفة سحرية و سهلة تستغرق 15 دقيقة يومياً ! كيف؟؟

Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15minit setiap hari...


قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم :
kata Nabi SAW:

من ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاة الظهر فليس في رزقه
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat
بركة و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و من ترك صلاة المغرب فليس في
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat
أولاده ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak



بلغ عن الرسول (صلى الله عليه وآله وسلم ) ولو آية
"Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat!"


Wednesday, July 29, 2009

Isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku!

Seorang lelaki telah berumah-tangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan, kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera. Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, ia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anaknya.

Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun,sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli keluarga, saudara-mara dan kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan tak’ziah. Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.

Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah berkata: “Semoga tidak ada sesiapapun dari kamu yangmengucapkan takziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kataku ini.” Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu. Si suami meneruskan kata-katanya: “Demi Allah yang tiada sesuatu yang berhak disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu."

Maha Suci Allah Ta’ala, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana ia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga ia telah mendidik anak-anakku dengan sempurna. Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa baik yang dilakukannya kepada diriku.

Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi (sallallahu ‘alaihi wa alihi wa sallam); "Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redha kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga.” Tatkala akan meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata: “Wahai Allah, aku sesungguhnya redha kepadanya, maka redhaoilah ia.” Ku ulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku..

Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat ku gambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang ku rasakan ini. Maka barangsiapa yangbercadang untuk mengucapkan takziah kepadaku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteriku telah meninggal dunia dalam keadaan aku redhao kepadanya. Semoga Allah Ta’ala menerima isteriku dengan keredhaaan-Nya.

Masyaallah! Alangkah bahagianya mendapat keredhaan suami mcm nie.. Adakah kita mampu melakukan seperti yg dilakukan isteri tersebut terhadap suaminya sehingga pemergiannya diredhai dan membahgiakan suaminya…



"Ya Allah, jadikanlah kami seperti isteri lelaki itu, yang sentiasa mendapat redha daripada-Mu dan suami-suami kami. Amin."


**artikel diperoleh daripada intelligent_sufi.

Asbab-asbab suami benci isteri..


Oleh Dr Fadzilah Kamsah

CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabarterutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agarlelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalahkata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain!" Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…

CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepascakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat.Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje.Restoran nak ada air-cond aje.

CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anakcincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak…anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila iamelibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapipada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.


Renung2kanlah dan selamat beramal….. :)


**Sebagai peringatan pada diri sendiri. Kena muhasabah balik nih ~



**artikel diperoleh daripada jejariaccess.com

Balasan Cinta Si Isteri..



Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam.

RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud:
“Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya,maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya.”

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.

Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunandaripada suami.

Sesungguhnya keredaan Allah bagi isteri terletak pada keredhaan suaminya.

Justeru, apabilasuami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormatdan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak,ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya keranakelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada ketaatan, akhlak dan budi pekerti isteri.

Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika sangat taat, cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga dan akan sangat disayangi oleh suaminya.

Oleh itu wahai isteri,hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah,yang bertakwa, berakhlak mulia dan tetap taat kepada suaminya.

Rasulullah bersabda, yang bermaksud:
“Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya,iaitu burung-burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalamkerelaan suaminya.”

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suaminya.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
“Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu.”


**artikel diperoleh daripada jejariaccess.com.

Tuesday, July 28, 2009

Isteri cerdik & solehah..

**Dituju khas buat semua rakan-rakan dan para pembaca yang telah menjadi isteri atau bakal menjadi isteri :) ..

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran

Di rumah ia isteri di jalanan kawan

Di waktu kita buntu

Dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan

Menjadikan kita tetap pendirian

Ilmu yang diberi dapat disimpan

Kita lupa dia mengingatkan

Nasihat kita dijadikan pakaian

Silap kita dia betulkan

Penghibur di waktu kesunyian

Terasa ramai bila bersamanya

Dia umpama tongkat si buta

Bila tiada satu kehilangan

Dia ibarat simpanan ilmu

Semoga kekal untuk diwariskan

PKPIM anjur Kongres Pelajar dan Penegasan Teras-teras Kenegaraan 2009

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dengan kerjasama Institut Integriti Malaysia (IIM) akan menganjurkan Kongres Pelajar Dan Penegasan Teras-Teras Kenegaraan 2009 bersempena dengan Majlis Perhimpunan Agung Tahunan PKPIM ke-48 dengan tema ”Menjana Peneraju Baldatun Tayyibatun wa Rabbun Ghafur” pada 8 Ogos 2009 (Sabtu) bertempat di Wisma Belia, Kompleks MAYC, 40, Jalan Syed Putra, 50460 Kuala Lumpur.

PKPIM optimis untuk menjadikan kongres ini sebagai satu batu loncatan untuk Malaysia terus maju mengejar impian masa hadapan tanpa melupakan apatah lagi meminggirkan bebanan sejarah yang membentuk jatidiri kita sebagai sebuah bangsa merdeka Negara Malaysia.Untuk urusan penyertaan atau maklumat tambahan, boleh diajukan kepada En. Abu Qasim Nor Azmi (019-356 5805), Cik Sakinah Budiman (013-212 4590) atau hubungi terus Sekretariat PKPIM Pusat di talian 03-6184 2286 atau emel, pkpim_spp@yahoo.com. Perkembagan dari semasa ke semasa boleh didapati di blog rasmi kongres ini di alamat http://kongres-pkpim.blogspot.com/. Sekian.Harap maklum.

Friday, July 24, 2009

When the downline meet her upline!


Oh, baru-baru ni aku agak sibuk dengan tugasan2 ku. Kebetulan, 'upline' ku, En.Azkari & isterinya, Kak Izzah datang ke Sabah bagi menyahut seruan kerajaan dalam ZooM Cuti-cuti Malaysia. hihihihi :) Jadi,aku ketiadaan masa untuk meng-update blog yg sangat gorgeous ini. ( ceh,bajet comel kononn..lol ) Mereka bertolak dari Kota Bharu petang khamis (16 July) & tiba di KK pada sebelah malamnya la, of course. Jadi, as i am his only 'downline' yg ada kat Sabah ni, aku pun melaksanakan tanggungjawabku untuk membawa mereka meronggeng & pusing2 satu bandar ni selama hampir 5 hari..heehee..;)


Oya,lupa plak nak introduce upline aku ni.. ok2, en.Azkari ni ialah seorang Group Agency Manager (G.A.M) di Kelantan. Dan setahu aku la, he is the youngest agent promoted to be the GAM during his time. Wah, bangga aku ni! Mesti pelik kan mcm mana dia boleh recruit aku jadi 'downline'nya :)? Kelantan-KK, jauh tuhh...tapi, percayalah. Kalo dah rezeki, mana-mana pun boleh cari kan? Kun-fayakun. Insya-Allah.

Actually, kami berjumpa di Sabah Trade Centre, sewaktu Karnival Kerjaya berlangsung kalo x silap la. Time tu aku & suami ku, jalan2 cari kerja kosong kalo ada la.. so, I thought his booth was from Public Bank, so i pun pegi la usha2 booth tu. Rupa-rupanya itu booth Public Mutual..malu nih (^_^)! tapi untuk cover malu, kami pun tanya2 jak la. Then, he gave his bizz card to us.

A week after that baru tergerak hati saya mau cuba-cuba jadi agent. with the support from my mom and restu from my dearest husbamd, so, i told en.azkari la yang i mau join sama, in order to fullfil my looo0Oonngggesst vacation before my convocation this October. Fuiihh..almost a year oo kalo nak tunggu from last December till this Oct kan? hihihihi..:)

By the way, bukan calang2 tau untuk jadi unit trust consultant ni sebab aku kena duduk exam okay. Exam ni diiktiraf satu Malaysia oleh FMUTM (sila cari sendiri. oya, ini bukan rancangan 1Malaysia! sila amik perhatian)..hihihihi..T_T Ini bukan agen sembarangan tau, sebab kalo aku buat silap @ tipu, bole kena tangkap oo..masuk lokap. isshh..,nauzubillah :

Okay2..dah penat membebel ni. Nak dipendekkan cerita aku pun jadi la unit trust consultant sehingga sekarang. Hmm, walaupun x dapat sambung belajar buat masa ini, tapi aku masih bersyukur..Dan alhamdulillah, mungkin inilah rezeki yang Allah telah sediakan untuk ku. Sekurang-kurangnya dapat aku kurangkan beban suami ku :) betul tak, bang? hehehe..:)

Gambar-gambar yang ada kat bawah ini time aku bawa 'upline' ku dan isterinya ke Pulau Manukan..:) sori la gambar x tersusun. malas pulak. hihihihi (^_^)

ni depan pintu gerbang Jesselton Point.


KK WELCOMES YOU!





macam kami ni plak yg jadi tourist kan? hihiihi.


model Pulau Manukan 80-an.





sebelum bertolak..




uih, macam nak tangkap ikan duyung je.hihihi.



orang lain tangkap ikan, kami:) ??



TADAA..inilah upline aku, En. Azkari (baju kuning) & his wife, Dr. Izzah.



TERIMA KASIH EN.AZKARI & KAK IZZAH UNTUK BEG n' KIPAS DARI CHINA TU..:)

Thanx a lot for everything ye. Rajin2 lah datang Sabah lagi, bawa buah tangan lagi.hihihi.


SukaSuki: This will be the first & the last time aku bawa suami aku pi pulau! Sebab apa? Biasalah, pulau2 cantik tarikan pelancong macam ni penuh orang berjemur separuh bo*$#! Free-free je dapat dosa. huhuhu. Nyesal ~
~The End~



Saturday, July 18, 2009

Saat Kematian Memanggilmu..



Dihempas gelombang



Dilemparkan angin



Terkisah ku bersedih ku bahagia




Di indah dunia



Yang berakhir sunyi



Langkah kaki di dalam rencana-Nya



Semua berjalan dalam kehendak-Nya



Nafas hidup cinta dan segalanya




Reff:



Dan tertakdir menjalani



segala kehendak-Mu ya Rabbi



ku berserah ku berpasrah



Hanya pada-Mu ya Rabbi




Dan tertakdir menjalani



segala kehendak-Mu ya Rabbi



Ku berserah ku berpasrah



Hanya pada-Mu ya Rabbi




Bila mungkin ada luka Coba tersenyumlah



Bila mungkin tawa Coba bersabarlah



Karena air mata tak abadi



Akan hilang dan berganti




Bila mungkin hidup hampa dirasa



Mungkinkah hati merindukan Dia



Karena hanya dengan-Nya hati tenang



Damai jiwa dan raga






*****








Katakanlah:
Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” (QS. 62:8)




Katakanlah:
“Lari itu sekali-kali tidaklah berguna bagimu, jika kamu melarikan diri dari kematian atau pembunuhan, dan jika (kamu terhindar dari kematian) kamu tidak juga akan mengecap kesenangan kecuali sebentar saja.” (QS. 33:16)


***************

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Maha Penyayang. Maha Suci Allah yang memiliki jiwa-jiwa manusia.

Al-Fadhil Ustaz Awang Pon Awang Sebon dan sahabat baik, Syafawati Rustamin (BBA batch 042) telah pun kembali ke Rahmatullah. Semoga Allah Subhanahu wa ta'ala merahmati roh kalian, serta menempatkan roh kalian di kalangan orang-orang yang beriman.


Allahyarham Ustaz Awang Pon


Arwah rakan ku Syafawati (berbaju hijau)


Panjatkan doa dan sedekahkan al-Fatihah buat roh mereka. Al-Fatihah.

MATI ITU PASTI!




Wednesday, July 15, 2009

Berapa kalori makanan anda ambil dalam sehari?


Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori minuman:
1.minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.minuman kotak 250g = 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.aiskrim 2 skop= 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.mentega 2 sudu teh = 75 kal
9.keju chedar 1 keping =58 kal

Monday, July 13, 2009

Apa realiti perkahwinan?


5 MITOS DAN REALITI PERKAHWINAN


Mitos 1: Perkahwinan akan mengakhiri semua kesepian kita

Realiti: Ramai pasangan yang berkahwin tetapi tetap kesepian.


Mitos 2: Perkahwinan akan membuat diri jadi sempurna.

Realiti: Pasangan saling melengkapi satu sama lain, tapi tidak menjadikan pasangannya sempurna.


Mitos 3: Pasangan yang saling mencintai tidak akan menghadapi masalah dalam perhubungan

Realiti: Hampir semua hubungan ada mengalami masa turun naik. Masalah sehari-hari dan dugaan hidup sering kali akan menutup perasaan romantis suami isteri.


Mitos 4: Perkahwinan akan membuatkan seseorang bahagia.

Realiti: Anda tidak boleh mengharapkan pasangan akan membahagiakan anda. Sebaliknya kebahagiaan itu berasal dari dalam diri anda sendiri.


Mitos 5: Pasangan harus tahu keperluan-keperluan tanpa perlu diluahkan.

Realiti: Hanya kerana anda menjadi suami isteri tidak beerti anda dapat membaca fikiran pasangan. Beritahulah apa yang anda perlu padanya.


~The End~


**artikel ini dicopy-paste dari www.jejariaccess.com.

Sunday, July 12, 2009

Tips kecantikan yang boleh diamalkan setiap hari..


Okay, entri kali ni aku nak berkongsi tips kecantikan atau 'grooming' yang aku perolehi daripada blog Cik Hanis Zalikha (silalah lawat kalo rajin:), seorang jelitawan yang belajar kat UiTM Segamat, Johor. Lagipun Sharing is Caring kan.hihihii..(^_^)

Tips ini amat sesuai untuk lelaki dan perempuan ya. Kita boleh amalkan setiap hari. It is just a basic one lorr..Harap boleh membantu.:)

WAJAH
Toner/penyegar merupakan bahan terpenting dalam satu 'skin regime'. Toner/penyegar berfungsi untuk menutup liang roma anda.Sebelum skrub muka, harus menutup liang roma dahulu, untuk mendapatkan pengelupasan sel kulit mati yang optima.

Sebelum bersolek juga harus tutup liang roma dahulu untuk mengelakkan make up termasuk kedalam liang roma dan menyebabkan ianya kekal di situ hingga bulan depan. Eh maksud saya, untuk mengelakkan liang roma tersumbat dan menambahkan jeragat.

SEBELUM PAKAI PELEMBAP JUGA HARUS PAKAI TONER KERANA PELEMBAP HANYA PATUT BERADA DI PERMUKAAN KULIT, TIDAK PATUT DISERAP OLEH KULIT.

Secara kronologinya begini:
1. Cuci muka dengan pencuci muka dan bilas.
2. Pakai toner/penyegar.
3. Skrub muka menggunakan facial skrub yang ada jojoba beads.
4. Cuci muka dengan air.
5. Pakai toner lagi.
6. Pakai mosturizer/pelembap.
7. Mula solekan!

Hanya dengan regime di atas barulah solekan anda stay di muka dengan jangka masa yang lebih panjang :)

Kening harus sentiasa dijaga rapi untuk menonjolkan mata, bentuk muka dan hidung anda. (Oh, yang ni Jihan syorkan seeloknya jangan cukur kening anda la,berdosa!)

Skrub muka 3 kali seminggu.

Skrub yang wajar dipromosikan di sini ialah Syahirah: Gel Pengelupasan.

Tidur awal. Ini bukan sahaja merehatkan kulit, tetapi telah menambah ketinggian kepada saya dan ramai rakan tinggi saya. (Kecuali anda dah cecah umur tumbesaran sudah berhenti).

Lindungi wajah dari matahari. Paling penting, sebab jikalau kulit diabaikan dan terdedah kepada pancaran matahari, memang muka cepat kering seterusnya berkedut dan berbintik hitam. Cara lindungi: Pakai bedak asas ikut ton warna kulit anda. Sunscreen tipu jangan pakai.
BADAN
Beli 'body scrub' dan skrub kulit yang kusam. Yang orang paling selalu terlepas pandang ialah keperluan meng-skrub siku dan lutut!

Buat bicycle kick sebelum tidur untuk kaki cantik. Maaf tiada video demonstrasi ya. Memakai kasut sepatu tinggi sebenarnya banyak membakar lemak kerana otot-otot yang terpaksa digunakan untuk menstabilkan badan.
RAMBUT
Cuci selang sehari, bukan hari-hari, untuk mengelakkan rambut kering dan rambut senang gugur.

Jangan kedekut untuk lumur conditioner/perapi rambut setiap kali cucian. Lumur banyak-banyak tetapi elakkan bahagian akar rambut, kerana minyaknya boleh menyebabkan rambut cepat gugur.
Tabur bedak talkum di bantal sebelum tidur. Untuk rambut wangi dan tidak berminyak esok hari! Dilarang tabur di rambut selepas bangun dari tidur, sebab ia tidak ada masa untuk sebati, maka akan kelihatan seperti anda mahu berlakon tua dalam sketsa depan kelas, atau anda pengeluar terbesar kelemumur.

Jangan ikat rambut atau pakai tudung ketika rambut masih basah.Untuk elak rambut nampak penyek, ikat tinggi sebelum sarungkan tudung. Lagi vogue nampak macam orang Arab :)

Lindungi rambut dari terik mentari.
~THE END~
p/s: Baiklah itu sahaja yang saya sempat kongsikan bersama anda kali ni. Untuk entri akan datang, saya kongsikan pula kelebihan air wudhuk - rahsia awet muda semula jadi :)







Saturday, July 11, 2009

Tentang Pernikahan (by akhie naim)

Gambar sekadar hiasan

Firman Allah Subhanahu wa ta’ala di dalam Al-Qur’an yang kira-kira maksudnya:
Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak (menikah) dari hamba-hamba sahaya-mu yang laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberi kemampuan kepada mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya), Maha Mengetahui.” (Surah An-Nuur, ayat ke-32)

Pernikahan adalah merupakan sunnah Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam sepertimana yang termaktub di dalam salah sebuah hadith baginda yang lebih kurang maksudnya: “Nikah itu adalah sunnahku. Barangsiapa yang mencintai agamaku, maka hendaklah mengikuti sunnahku.

Memang benar, tidak dinafikan bahawa ada sesetengah ulama yang berpandangan bahawa adalah lebih wajar untuk hidup menyendiri pada zaman ini. Mereka menyandarkan pendapat itu kepada beberapa hadith yang menyebut tentang kelebihan orang yang hidup membujang di akhir zaman. Di samping itu, mereka juga berpendapat demikian kerana kebanyakan usaha yang menuju ke arah perkahwinan pada hari ini telah bercampur dengan hal-hal yang haram di samping akhlak wanita yang semakin buruk.

Walau bagaimanapun, saya lebih cenderung mengambil pandangan yang menganjurkan pernikahan. Pernikahan itu adalah amalan Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam sendiri. Malah, lebih ramai di kalangan para ulama yang menikah daripada yang hidup membujang. Dalam suasana dunia yang serba ‘terbuka’ pada hari ini, pernikahan adalah antara hal yang boleh membantu seseorang memelihara dirinya daripada terjebak dengan maksiat.

Pernikahan juga, pada hemat saya, adalah merupakan antara solusi terbaik kepada pelbagai gejala sosial yang berlaku pada hari ini. Masalah pergaulan antara lelaki dan perempuan, khususnya di kalangan generasi muda, yang akhirnya menjurus kepada pelbagai masalah lain seperti kelahiran anak luar nikah, budaya hidup yang semakin bebas nilai, kes rogol, penyakit-penyakit seksual serta ketidaktenteraman dalam masyarakat, pasti akan dapat diselesaikan ataupun dikurangkan secara signifikan melalui sistem pernikahan yang telah diatur dengan begitu baik oleh Islam.

Apa yang penting adalah pernikahan itu haruslah dilihat sebagai suatu ruang untuk menambahbaik ibadah. Apabila pernikahan itu telah ditanggapi dengan pandangan yang tepat, pasti pernikahan itu tidak akan dicampuri dengan perkara-perkara yang tidak disukai serta tidak dibenarkan dalam Islam. Buat remaja-remaja di luar sana, apabila anda sudah jatuh cinta, maka pastikanlah cinta itu cinta yang boleh membawa anda untuk semakin dekat kepada Allah Subhanahu wa ta’ala. Kalau cinta itu menjauhkan anda daripada ibadah kepada Allah, maka tinggalkanlah cinta itu sebelum cinta Allah meninggalkan kamu. Apabila cinta itu kamu yakini mampu membawa kebaikan, maka menikahlah.

Semoga Allah merahmati kita semua.


TAHNIAH diucapkan kepada bakal-bakal pengantin baru:)

Abang Naim @ Abdul MuntaQim Zulkipli & bakal isteri, Noor Adibah bt Othman (08-08-2009)
serta
Kak Nadhirah Hj.Sainuri & bakal suami, Datu Mohd Nazaruddin bin Datuk D. Tigabelas (31-07-2009)







Thursday, July 9, 2009

PKPIM SAMBUT BAIK KEPUTUSAN KERAJAAN MANSUHKAN PPSMI


* Dipetik daripada www.pkpim.net


Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) merujuk kepada keputusan kerajaan untuk memansuhkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara berperingkat menjelang tahun 2012 seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

PKPIM menyambut baik keputusan tersebut dan menyifatkan ia sebagai satu interpretasi komitmen kerajaan untuk mempertahan dan mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan Malaysia. Ia juga cerminan sikap kerajaan yang bersedia untuk mendengar dan mengambil pertimbangan sewajarnya terhadap suara rakyat.

PKPIM berpandangan bahawa keputusan tersebut merupakan keputusan yang bijak serta bertepatan dengan usaha untuk mengukuhkan perpaduan nasional melalui Bahasa Kebangsaan.
Keputusan tersebut dianggap sebagai hadiah kepada PKPIM dan seluruh mereka yang telah bertungkus lumus memperjuangkan pemansuhan PPSMI termasuk daripada kalangan pejuang bahasa, tokoh akademik, sasterawan, budayawan, gerakan pelajar dan seluruh rakyat Malaysia.

PKPIM mewakili seluruh pelajar Malaysia terutamanya dari kawasan luar bandar mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia di atas komitmen yang ditunjukkan untuk menyelesaikan permasalahan yang telah berlarutan selama lebih enam tahun ini.

PKPIM merupakan persatuan yang mewakili pelajar dan mahasiswa Malaysia yang terawal menyatakan bantahan dan menggerakkan usaha pemansuhan PPSMI sejak pelaksanaan dasar tersebut pada tahun 2003. Justeru, PKPIM menuntut jaminan kerajaan untuk berpegang pada keputusan tersebut untuk memansuhkan dasar PPSMI ini menjelang tahun 2012.

PKPIM mengulangi komitmen untuk memberi sumbangan yang terbaik kepada pembangunan pendidikan Malaysia khususnya dalam membantu kerajaan mendaulatkan Bahasa Melayu dan memperkasa Bahasa Inggeris di kalangan pelajar keseluruhannya.


MOHD. HILMI BIN RAMLI
Presiden PKPIM Sesi 2008/2009
Related Posts with Thumbnails